Samebyns renar sköts ihjäl – hittades i sopsäckar

Uppdaterad
Publicerad

Renskötare inom Girjas sameby har i veckan gjort flera makabra fynd. Flera ihjälskjutna renar har hittats i byar i Gällivare kommun.

Förra helgen hittades säckar med slaktrester från renar norr om Gällivare, inom Girjas samebys vinterbetesland. Sara Skum var en av dem som upptäckte renarna, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Det är klart man alltid blir chockad över människans grymhet, säger Sara Skum, Girjas sameby, till Sameradion & SVT Oddasat.

Polisen har tidigare bekräftat att man fått in två anmälningar som rubriceras som stöld, men att det kan ändras till hatbrott om man hittar någonting som kopplar ihop de tjuvskjutna renarna med samebyns vinst mot staten i Högsta domstolen, den så kallade Girjasdomen.

Sara Skum ser dock händelserna som ett tydligt hatbrott. Hör varför i klippet ovan och se bilder från platserna där de tjuvskjutna renarna hittats. SVT Nyheter Norrbotten varnar för starka bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.