På lördag öppnar isbanan runt Luleå upp för promenader. Hör Luleåbornas reaktioner i klippet. Foto: SVT

Populära isbanan i Luleå öppnar till helgen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade Luleå kommun att isbanan kommer vara klar för promenader lagom till helgen – något som glädjer flera Luleåbor.

I ett pressmeddelande informerar Luleå kommun om att den norra delen av banan redan är utmarkerad. Vägen till Gråsjälören är snart klar och den södra delen väntas bli klart så fort som möjligt.

– Målsättningen är att landgångarna ska vara på plats och hela banan öppen till på lördag. Det jag kan säga helt säkert är att den norra delen kommer att vara färdig, säger Andreas Fagervall, arbetsledare för kommunens utomhusanläggningar, i pressmeddelandet.

Skridskoisen får vänta

Andreas Fagervall rapporterar att tjockleken på isen är bra men det finns ett problem, dubbelis och ett lager vatten emellan.

– Därför blir banan bara färdig för promenader till att börja med. Om vi kör med maskiner innan vattnet mellan dubbelisarna frusit till riskerar vi att förstöra ytan, säger Andreas Fagervall.

I klippet ovan får du höra Luleåbornas reaktioner om att isbanan snart ska öppnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.