Arkivbild- Foto: SVT/Arkiv

Satsar på att bli världsledande

Uppdaterad
Publicerad

Övre Norrland ska bli världsledande inom området datacenter och storskalig datahantering. Det är målet med projektet Datacenter Innovation Region, ett projekt som nyligen tilldelats medel från Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland.

– Med våra förutsättningar har vi en unik möjlighet att ta en ledande roll inom det här området, säger Jan-Olov Johansson, projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.

Projektet Datacenter Innovation Region har en sammanlagd budget på 30 miljoner kronor, varav hälften finansieras via Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland. Projektet ska pågå i tre år och avser att arbeta med små och medelstora företag vars affärer antingen bygger på ett eget datacenter som är leverantörer av infrastruktur, hård- eller mjukvara till ett datacenter eller företag vars affärer bygger på tillgång till ett datacenter.

Ingen tillväxt utan jämställdhet

Ett annat projekt, Gender Smart Arena, med total budget på 5 miljoner tilldelas 2,5 miljoner kronor av Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland. Målet för projektet är att skapa en inkluderande och innovativ affärsmodell som ska ge bättre affärer för företag i it-branschen.

– Det blir ingen hållbar tillväxt i företagen utan jämställdhet, säger Paula Wennberg, projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik på Luleå tekniska universitet.

Gender Smart Arena pågår i två år och har som övergripande mål att bidra till smart, hållbar och inkluderande tillväxt och sysselsättning i Norrbotten och Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.