Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här uppträder musikerna Bo Sundström och Mats Schubert. Egentligen skulle de ha haft en publik framför sig men på grund av coronaviruset sänds konserten digitalt.

Acusticum i Piteå satsar på digitala konserter

Uppdaterad
Publicerad
När publiken inte kan komma till artisterna – kommer artisterna till publiken. I Piteå satsar man nu på konserter via nätet.

I stora konsertsalen på Studio Acusticum i Piteå ekar det tomt och det kommer det att göra resten av våren. De flesta evenemang är redan inställda och man räknar med att alla ställs in. Men det betyder inte att Piteborna och alla andra som villl ta del av kultur och musik inte kommer att kunna göra det.

Producerar konserter som läggs ut digitalt

För i den mindre studion som kallas Black box är produktionen i fulll gång. Konserter produceras som sedan läggs ut på nätet och därmed blir tillgänglig för den som vill.

– Beslutet som vi nu tagit är att gå över helt och hållet digitalt. Så nu skickar vi ut allt utbud vi bara kan på nätet, säger Roger Norén, konserthusansvarig vid Studio Acusticum.

Hur har engagemanget varit?

Det har varit jättestort och vårt upprop är nu att gå ut till framför allt länets kulturarbetare att de ska höra av sig till oss så har vi verktygen.

Han säger att även att stödet från kommunen har varit stort. De som jobbar med internet och kommunens uppkopplingar har sett till så att alla stöd- och omsorgsboenden är uppkopplade och kan ta del av det vi producerar här.

Stort svenskt band spelar utan publik på plats

Ett av banden som ska hålla en konsert är Bo Kaspers orkester som istället för att vara ute på turné nu får uppträda utan fysisk publik.

– Det blir spännande att spela när vi inte har folk framför oss, säger sångaren Bo Sundström.

– Man är så spelsugen nu. Vi var ju mitt uppe i turné och så försvann allting. Så jag tycker att det är fantastiskt att vi får komma och spela, säger Mats Schubert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet