Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patienter i byar runt Kiruna har fått resa tio mil för att ta ett blodprov. I klippet berättar Stina Lundberg, verksamhetschef vid Norrskenets hälsocentral, om förändringen som nu gör att patienter slipper resa. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Patienter i byar i Kiruna ska slippa åka långt – vården kommer till patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Tio mils resa för ett blodprov som tar tio minuter – så har verkligheten sett ut i byarna i östra Kiruna kommun. Men nu kommer sjukvården till patienterna i stället för tvärtom.

Norrskenets hälsocentral driver sjukvård i östra Kiruna kommun och nu har man startat servicepunkter i Saivomuotka, Lannavaara, Masugnsbyn och Svappavaara.

Tanken med servicepunkterna är att de bemannas en dag varannan vecka med personal som kan utföra enklare sjukvård, till exempel ska de ta blodtryck och blodprov samt göra enklare såromläggningar.

Patienterna uteblev

Bakgrunden till förändringen är klagomål från patienterna. För en del patienter som åker buss till hälsocentralen har en enkel provtagning på tio minuter inneburit att en hel dag tagits i anspråk.

– Det är långa avstånd och många har svårt att ta sig till hälsocentralen. Många patienter uteblir på grund av det och kommer inte till en viktig provtagning, säger Stina Lundberg, verksamhetschef på Norrskenets hälsocentral.

Bra för patienter och miljö

Hon ser många fördelar med att vårdpersonal åker ut till patienterna i byarna som ligger långt bort från hälsocentralen.

–  Framför allt är det gynnsamt för patienterna. Det blir både enklare och billigare för dem men det är också bra ur miljösynunkt, säger Stina Lundberg.

I klippet berättar Stina Lundberg om ytterligare  utvecklingsmöjligheter när vårdpersonal åker ut till patienterna.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.