SSAB:s vd Martin Lindqvist i samband med FN:s klimatkonferens där han talar om det blågula profilprojektet Hybrit. En testanläggning byggs vid SSAB i Luleå. Foto: Pontus Lundahl / TT

Satsningen på rent stål i Luleå blir modell på FN:s klimattoppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Med en klump fossilfritt stål i fickan intar SSAB:s vd Martin Lindqvist talarstolen på FN:s klimattoppmöte i New York. Han ska berätta om det blågula profilprojektet Hybrit, ett av få som kvalat in på mötet eftersom det visar att det går att ställa om tunga industrier.

– Det finns nog liknande tankar i andra delar av världen, men jag vågar påstå att ingen kommit lika långt som vi, säger Lindqvist när TT möter honom i FN-skrapan på östra Manhattan.

– Jag är helt säker på att det här är rätt väg för oss att gå och för stålindustrin internationellt.

Hybrit bygger på en smått revolutionerande teknik som går ut på att använda vätgas i stället för kol i masugnarna när man tillverkar stål. Då blir restprodukten vatten, inte koldioxid, vilket drar ner de klimatpåverkande utsläppen mycket kraftigt. I synnerhet om vätgasen produceras med förnybar energi, vilket Hybrit hoppas på.

Vill snabba på byggandet

Det behövs, eftersom stålproduktion är en av världens största miljöbovar. Den står för 7 procent av de globala koldioxidutsläppen och 10 procent av utsläppen i Sverige.

En testanläggning för Hybrit – ett bolag samägt av ståljätten SSAB, det statliga gruvbolaget LKAB och det statliga energibolaget Vattenfall – håller på att uppföras i Luleå. Enligt Lindqvist är resultaten så goda att man nu vill snabba på byggandet av en fullskalig produktionsanläggning ”någonstans i norra Sverige”.

– I slutet av 2025 skulle vi kunna göra de första leveranserna av fossilfritt stål. Bygger vi en fullskalig anläggning kan vi ställa om hela (stålverket i) Oxelösund, säger han.

TT: Sådant stål är dyrare att producera, hur bedömer du efterfrågan?

– Vi har inte börjat sälja ännu men intresset är ökande. Många av våra kunder har samma intresse för miljön som vi, de känner samma positiva press från omgivningen och vill ta ett större ansvar.

En mönstermodell

Den pressen känner även FN:s generalsekreterare António Guterres som gallrat hårt bland de länder och initiativ som får komma till tals på måndagens handlingsorienterade klimattoppmöte. Lindqvist, som talar kort efter statsminister Stefan Löfven (S), representerar det enda stålbolag i världen som kvalat in.

– Mitt budskap är att det går att ställa om tung industri och att vi är på väg att göra det, säger han.

Utvecklingen av Hybrit, som skett i samarbete med staten och ett antal tekniska högskolor, är i FN:s ögon en mönstermodell som fler länder kan lära av. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), som också är på plats i New York, understryker att liknande initiativ måste tas i fler industrier.

– Vissa som företräder de här gamla, tunga utsläppande industrierna är lite motvilliga att göra omställningen. De sitter kvar i gamla föreställningar om att just deras bransch är ett undantag och att den behöver få släppa ut, säger hon.

Just industriomställning är ett av de nio gröna ”action-spår” som ska presenteras under toppmötet, ett spår som leds av Sverige och Indien.

Visa praktiskt

Att det finns visst omställningsmotstånd i industrin var uppenbart när Hybrit diskuterades i ett fördjupande förmöte i FN under helgen. Och det finns vissa baksidor med tekniken, främst att fossilfritt stål är kostsamt att producera. Men det hänger bland annat ihop med priset på förnyelsebar el och kostnaderna för utsläppsrätter, som kommer att påverkas ju mer världen ställer om till hållbarhet.

– Hybrit är ett konkret exempel på hur man kan arbeta för att vi ska gå mot nollutsläpp i mitten av århundradet. Det är otroligt viktigt att man kan visa praktiskt hur det ska gå till, så man kan övertyga andra om att det är möjligt, säger Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.