SCA kan förlora miljömärkning

Publicerad

Skogsbolaget SCA riskerar att förlora miljömärkningen. Orsaken är att bolaget inte har skött sina miljöåtaganden. Ett av flera exempel är ett hygge ovanför Vidsel i Norrbotten.

I våras besökte konstnären och naturskildraren Matsåke Bergström några av SCAs hyggen ovanför Vidsel och vad han då fick se fick honom att reagera starkt.

Olovlig avverkning
Matsåke Bergström visar Nordnytt ett av de hyggen som han reagerat på. Det det värsta exemplet kan han inte visa eftersom det inte gå att ta sig dit på vintern. Enligt SCAs miljöcertifiering, den så kallade FSC-certifieringen ska miljövärdet värnas vid avverkning. Detta har inte skogsbolaget gjort. Dessutom har SCA avverkat på fel ställen. Nu har bolaget fått den allvarligaste typen av anmärkning från FSC. Det innebär att SCA riskerar att förlora sin miljöcertifiering.

”Berättigad kritik”
Björn Lyngfelt, informationschef vid SCA Forrest Products, erkänner att bolaget har gjort fel.
– Vi har fått kritik inte bara i Norrbotten utan i Medelpad och Ångermanland. Det har varit berättigad kritik. Vi har inte levt upp till vare sig våra rutiner eller dom kriterier som finns i SFCs standard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.