Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Harlin till vänster har spelat schack sen han var sju år, ett intresse som kommer från att hans pappa. Foto: Emma Vallin

Schackturnering i Haparanda lockade världsspelare

Uppdaterad
Publicerad

Turneringarna i Haparanda har lockat spelare från hela världen, exempelvis från Kina, Serbien och Ungern. Världsmästaren Stanislav Mikheev hoppas se fler schackturneringar i Norrbotten

Under de två senaste veckorna har schackturneringarna Arctic Chess och Lappland Open pågått i Haparanda. Idag är det sista dagen av Lappland Open och idag avgörs det vem som tar hem vinsten för turneringen.

Storspelare från Serbien och Ungern

Zoltan Varga är tidigare mästare från Ungern och är med och tävlar. Även Stanislav Mikheev från Serbien som är den nuvarande världsmästaren i schack för funktionshindrade är med i turneringen. Han har aldrig spelat i Norrbotten eller i Sverige tidigare och är väldigt nöjd med turneringen.

– Jag hoppas detta bara är början och att flera stora schackturneringar väntar här i Haparanda, säger Stanislav Mikheev

Schackintresset ökar i Norrbotten

I Norrbotten har intresset för att spela schack ökat i samband med och efter pandemin. Detta kan bero på att fler började spela online.

– Vi ser en uppsving efter pandemin där många börja spela mer online på internet och vi märker att flera ungdomar har intresserat sig för att spela schack. Vi hoppas att vi kan ta vara på den här uppsvingen så att fler börjar spela i de lokala schackklubbarna i Norrbotten, säger Alexander Hart som är årets distriktsmästare i Norrbotten.

I klippet ovan kan du få tips på hur man ska tänka för att bli en bättre schackspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.