En Sverigedemokrat som valdes in i kommunfullmäktige i Gällivare har uttryckt sig kränkande om muslimer och judar på olika hatsajter. Foto: SVT

Tvingades lämna SD i Norrköping – får plats i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

En Sverigedemokrat som valdes in i kommunfullmäktige i Gällivare har uttryckt sig kränkande om muslimer och judar på olika hatsajter. I Norrköping tvingades han avsäga sin kandidatur, men i Gällivare fick han plats nummer fyra på listan.

Det var tidningen Expressen och Researchgruppen som i sin kartläggning inför valet 2014 avslöjade att Carl Lundblad, som då kandiderade för Sverigedemokraterna i Norrköping, hade skrivit anonymt på olika hatsajter.

Under en artikel i Fria tider om att syrianska rebeller förbjuder croissanter skriver följande.

”Och dessa knäppskallar ska vi släppa in!! vad är det för fel i huvudet på muslimer,det verkar vara klent med intelekt,intelligens och vanligt jävla bondförnuft”

Tvingades avsäga sin kandidatur

Och på samma sajt om att Robert Aschbergs radioprogram skulle läggas ned.

”Äntligen en skitpratande jude mindre i etern”.

Carl Lundblad tvingades avsäga sig sin kandidatur i Norrköping, lämnade självmant senare partiet. För tre år sedan flyttade han till Gällivare och gick åter med i partiet. Här fick han plats på listan som fjärde namn, och i söndags blev han invald i kommunfulmäktige.

”Dåligt sätt att uttrycka sig på”

Ledningen för Sverigedemokraterna i Gällivare kände till hela historien och även distriktsstyrelsen i Norrbotten var informerad, säger Eric Palmqvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Gällivare

– De grejerna somhan har gjort för fyra år sedan kanske inte bygger på direkta åsikter, utan snarare ett mycket dåligt sätt att uttrycka sig på.

Men om han skriver att muslimer verkar ha klent med intellekt och intelligens, ska man inte tro att han menar det då?

– Det förefaller ju rimligt att tro att han menar det, men jag tror fortfarande att det är en förutfattad mening och det är sätt att utrycka sig illa på. Jag ställer mig inte alls bakom den typen av uttryck och det är inget som bottnar i Sverigedemokraternas hållning. Det där är något som för stå för honom och då. Jag har inte hört honom uttrycka den typen av åsikter under den tid han har varit aktiv i Gällivare

Men kommer han kunna verka i Gällivare med någon sorts förtroende?

– Ja, i och med han har fått styrelsens och medlemmarnas förtroende att vara kandidat är min bedömning att han kan det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.