Robert Håkansson Foto: SVT

SD-lokal beskjuten

Uppdaterad
Publicerad

SD:s distriktsordförande Robert Håkansson är bekymrad efter att en ruta i partilokalen på Örnäset skjutits sönder med luftgevär.

”Det blir säkert fler aktioner. Vi får se oss om lite extra” säger han.

Enligt Robert Håkansson är det som hänt på Örnäset utanför Luleå historiskt på ett negativt sätt inom sverigedemokraterna.

– Jag tror aldrig att någon del av partiorganisationen blivit beskjuten tidigare. Det här hade vi definitivt inte väntat oss.

”Lite bekymrad”

Partilokalen har nu vandaliserats för tredje gången sedan i somras.

Först var det någon som kastade ägg på fönsterrutorna och sedan sten.

Och nu misstänker de ansvariga att någon skjutit sönder en ruta med ett luftgevär.

– Om man är villig att gå så långt att man skjuter mot en tom lokal så undrar jag hur långt steget är att skjuta mot en lokal när det är folk där, säger Robert Håkansson.

Han är medveten om att SD:s partiarbetare riskerar att drabbas av fler aktioner från meningsmotståndare i år och nästa år.

– Lite bekymrad blir man. Alla våra aktiva som kommer att vara ute i vår, sommar och under tidig höst kommer att se sig om lite extra, säger han.

”Tuffare valrörelse”

Vad tror du om valrörelsen?

– Det var hett klimat redan 2014, men då mest på sociala medier. Det var inga fysiska angrepp, en gatupratare blev omkullsparkad, men det handlade inte om skott med luftvapen. Det verkar bli tuffare den här gången. Vi får se vad som händer.

Vad tänker du om det?

– Det är jättetråkigt. De som kritiserar våra åsikter kan komma och diskutera med oss. Det är helt fel ur ett demokratiskt perspektiv att vi ska bli beskjutna i stället, säger Robert Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.