MP, SD och Fi vinnare i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

– Norrbotten skiljer sig från övriga Sverige eftersom Socialdemokraterna har så starkt stöd men i övrigt följer vi trenderna i landet. Det säger statsvetare Annica Sandström.

Det är Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna som gör det bästa valet i Norrbotten. Alla tre partierna ökar stort och mest av alla ökar Sverigedemokraterna. I flera kommuner fick SD flest röster efter Socialdemokraterna. Bland annat i Arjeplog, Arvidsjaur och Boden. 

– Man kan säga att Norrbotten skiljer sig från övriga Sverige eftersom Socialdemokraterna har så starkt stöd men i övrigt följer trenderna landet i stort med MP, SD och FI som går framåt. Det säger statsvetare Annica Sandström, Nordnytts valkommentator.

Hon tycker att det är förvånande att Miljöpartiet fått så starka siffror i Norrbotten.

– Om det kan ha något med diskussionerna kring gruvorna att göra. Miljöpartiet blev starka i Jokkmokk (15,8%), funderar hon.

Ett annat resultat som förvånar är att Feministiskt Initiativ får sina bästa siffror i Kiruna.

– Jag kan inte förklara det att partiet sticker ut i Kiruna (6,1%) på det sättet med de feministiska frågorna, säger Annika Sandström.

EU-valets stora förlorare i länet är Piratpartiet som förlorar 5,7 procent av rösterna jämfört med förra EU valet. Övriga partier tappar eller ökar måttligt.

– Moderaterna minskar som i övriga landet, konstaterar hon.

Bra valrörelse

– Politikerna har skött sig bra inför valet. Partierna har tagit ett större ansvar för den politiska verksamheten och det tror jag beror på att det är ett riksdagsval till hösten. Men det är också det tredje EU-valet och EU börjar bli en del av politiken, säger Annika Sandström.

– Tidigare har man varit förlamad av ja och nej frågan om vi ska tillhöra EU och frågan har splittrat bland annat Socialdemokraterna.

Hon tycker att också media har skött sig bra och lyft frågor som varför man ska rösta i valet och varför EU är viktigt.

– Det har varit en bra valrörelse och det ser man på ett ökat valdeltagande, säger hon.

I övriga Europa har valdeltagandet varit fortsatt lågt. Och det är problematiskt enligt Annica Sandström.

– Det blir ett legitimitetsproblem för EU.

– Människor tror inte på politikernas förmåga till lösningar. Det ser vi i framgångarna för de nationalistiska och högerextrema partierna.

– Men det blåser också vänstervindar och det tror jag att man får se i höstens val. Men jag tror att FI får svårare i det nationella valet då frågor om budget och arbetslöshet och regeringsduglighet kommer upp. Detsamma gäller för Miljöpartiet som kanske går framåt men inte lika mycket som nu.

En bandad intervju med Annika Sandström publiceras på förmiddagen.

Så här röstade Norrbotten:

Moderaterna: 6265 röster 7,1 procent (-2,9)

Centerpartiet 4116 röster 4,6 procent (+0,9)

Folkpartiet 4141 röster 4,7 procent (-1,9)

Kristdemokraterna 3941 röster 4,4 procent (+1,2)

Socialdemokraterna 36426 röster 41,1 procent (+1,2)

Vänsterpartiet 9120 röster 10,3 procent (-1,1)

Miljöpartiet 11150 röster 12,6 procent (+5,6)

Sverigedemokraterna 7202 röster (+6,3)

Piratpartiet 1824 röster (-5,7)

Junilistan 362 röster (-6,2)

Feministiskt initiativ 3952 röster (+2,8)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet