Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Åke Vikström, SD:s gruppledare i Boden, berättar varför han tycker att Migrationsverket ska lätta på reglerna för vissa asylsökande männskor. Foto: SVT

SD-politikern kritisk till utvisningarna i Boden – vill se regeländringar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill stoppa all asylinvandring från länder som inte utgör Sveriges närområde och skärpa reglerna i utlänningslagen till striktast möjliga nivå enligt EU-rätten. Trots det går nu SD:s gruppledare i Boden ut och kritiserar senaste tidens utvisningar av människor med jobb i kommunen.

Lars-Åke Vikström, SD:s gruppledare i Boden, menar att utvisningsbesluten varit tondöva med tanke på behovet av arbetskraft i bristyrken. Inte minst med tanke på den stora industriomställningen.

– Sverigedemokraterna är faktiskt människor och vi tittar på människor. Vi tittar inte på stelbent byråkrati, säger han.

”Måste se över regelverket”

Samtidigt har gruppledaren en förståelse för Migrationsverkets beslut.

– Jag förstår samtidigt handläggarna för de förhåller sig till ett regelverk. Men är det möjligen så att regelverket är för stramt? Man måste se över regelverket!

Har du med dig dina partikamrater?

– Det vet jag inte för jag har inte pratat med dem i det här ärendet. Jag vet bara hur vi pratar internt i Boden och vi kan inte ändra på regelverket. Men jag tycker att det vore lämpligt att göra en översyn av regelverket på riksnivån.

Kommer inte ta upp frågan

Är det här något du kommer att ta upp med dem?

– Nej, det är ingen fråga som jag kommer att ta upp för sådana frågor anmäler man i god tid på landsdagarna. Men jag har svårt att tro att mina partikamrater skulle se på det på något annat sätt än att man måste se över regelverket och jag misstänker att man kommer göra det på ett högre plan, säger Lars-Åke Vikström.

I videon förklarar SD:s gruppledare varför han tycker att Migrationsverket ska lätta på reglerna för vissa människor samtidigt som han vill ha striktare regler i utlänningslagen för andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.