”Sverige måste lämna EU”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen norrbottning på Sverigedemokraternas valsedel till EU-parlamentet. Något som inte betraktas som viktigt eftersom partiet vill att Sverige lämnar EU.

Jeff Ahl är 27 år med hemadress i Boden men kommer från Tyresö. Han läser statskunskap vid LTU, Luleå Tekniska Universitet, och är också reservofficer. Jeff Ahl  är ordförande i Sverigedemokraterna Norrbotten och är nummer fyra i ordningen i Nordnytts utfrågning inför EU-valet. En ordning som lottats fram.

Om EU

Sverigedemokraterna tycker att EU allt mer utvecklats till en överstatlig organisation som har för mycket makt. Därför vill partiet omförhandla Sveriges medlemsskap i EU. Det betyder inte att SD anser att Sverige ska sluta samarbeta med andra länder, till exempel när det gäller miljöfrågorna. Men samarbetet för att lösa globala frågor kan inte stanna vid att länderna i EU samarbetar. Samarbetet ska ske mellan de olika länderna, det ska inte gå via EU.

SD är för frihandel, men partiet vill inte att fler länder ska kunna gå med i EU. Följdaktligen vill SD inte tillåta fri rörlighet över EU:s gränser. Enligt Jeff Ahl vill partiet att Sverige ska införa en gränskontroll och att det ska krävas beviljad visumansökan för den som vill besöka Sverige. Samtidigt vill SD förbjuda tiggeri i Sverige, men bara för utländska tiggare, de ska kunna utvisas ur landet.

Partiet vill inte att Turkiet ska få bli medlem i EU eftersom man tycker att Turkiet står för långt ifrån Sverige kulturellt. Bland annat eftersom islam är en religion som utövas i Turkiet

Flera länder från det forna Östeuropa borde heller inte fått bli medlemmar i EU enligt Jeff Ahl som trots att partiet är emot all utvidgning av EU kan tänka sig undantag. Det undantaget heter Norge eftersom landet har en god ekonomi. Även om SD som princip är emot all utvidgning av unionen.

Om Nationella Fronten

På frågan om vilken partigrupp som SD vill samarbeta med om partiet får mandat i EU-parlamentet så hävdar Jeff Ahl att man ännu inte tagit ställning till det. Men i en artikel i Dagens Industri, 2014-03-10, så förklarar partiledaren Jimmie Åkesson att den grupp som idag ligger närmast till hands är den partigrupp där franska Nationella Fronten ingår.

Så här uttrycker Åkesson det; ”Vill vi tillhöra en grupp så är det förmodligen den vi har att välja på, om man ska se det krasst”. (länk?).

Jeff Ahl anser inte att SD måste välja att tillhöra någon partigrupp i EU-parlamentet utan partiet kan också välja att stå utanför alla partigrupper. Jeff Ahl anser inte att SD är ett parti som är främlingsfientligt. Han säger också att han inte känner till om Nationella Fronten i Frankrike verkligen är ett främlingsfientligt parti  eftersom han tycker att det inte går att lita på mediernas uppgifter om detta.

I Intervjun med Ahl påstår utfrågaren att det ungerska partiet Jobbik som idag har tre mandat i EU-parlamentet tillhör samma partigrupp som franska Nationella Fronten. Det är inte korrekt, Jobbik är idag en grupplös konstellation.

Om lönedumpning

Om man ska betraktas som svensk så måste man kunna det svenska språket och Jeff Ahl vill gärna se att det införs språktester. Hur dessa ska göras och av vem kan han inte svara på men är övertygad om att det går att ordna.

Sverigedemokraterna tycker att svenska kollektivavtal ska gälla för alla EU-medborgare som kommer till Sverige för att arbeta och partiet gillar inte lönedumpning, dvs att  utländsk arbetskraft få lägre lön än svensk arbetskraft. Varje land måste själv få bestämma över sin arbetsmarknadspolitik, säger Jeff Ahl.

En rättelse

I Nordnytt den 16 maj i en intervju med Sverigedemokraterna så påstod vi att dom hade bestämt vilka de vill samarbeta med om de kom in i Europa-parlamentet. Det var fel, enligt Sverigedemokraterna.  Enligt dom själva hade de inte i förväg bestämt sig för vilka de vill samarbeta med eller om de ska vara grupplösa. Först igår berättade Sverigedemokraterna att dom vill söka samarbete med Dansk Folkeparti och UKIP i Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet