Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anastasiia Zaitseva i Luleå bakar ukrainska ”Paska” för första gången. Se hur hon lyckas och se vem som skickar blommor till Daryna. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Se Anastasiia i Luleå baka den ukrainska delikatessen Paska

Publicerad

I år firas påsken i Ukraina den 5 maj. Anastasiia Zaitseva, som flydde till Norrbotten efter Rysslands fullskaliga invasion, gör sin första ”Paska” i livet. Se hur hon lyckas i klippet.

”Paska” är namnet på ett traditionellt ukrainskt påskbröd. Anastasiia bakar under ledning av vänenn Daryna Otkovych som är med på länk från Lviv.

Daryna övervakar processen online medan kakan är i ugnen utbyter de nyheter med varandra.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Jag arbetar på en skola i Luleå och lär ut det ukrainska språket till barn som flytt från kriget. Samtidigt studerar jag på distans till kontakttolk vid Folkuniversitetet i Östersund, säger Anastasiia Zaitseva.

Oväntat blombud i bakningen

Medan Anastasiia fortbildar sig har Daryna Otkovych ett hektiskt liv Lviv. Hon arbetar på ett rekryteringscenter för den ukrainska armén.

– Vi har brist på folk och nu går massvis med kvinnor in i armén. Det är svårt, det dör människor varje dag och vi behöver utrustning, säger hon och plötsligt ringer det på dörren.

Hur blev ”Paska” till och vem skickar blommor till Daryna? Se i klippet!

Från ax till Paska – så bakar du

I klippet nedan ser du hur du bakar den ukrainska delikatessen – och receptet och redskapen hittar du i faktarutan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur man bakar den ukrainska påskdelikatessen Paska. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så bakar du paska

Ingredienser:

  • Mjölk – 2,5 dl
  • Mjöl – ca 600 g
  • Färsk Jäst – 40 g (torr jäst – 10 g)
  • Ägg – 5 st
  • Smör – 100 g
  • Socker – ca 150 g
  • Olja – 1 msk
  • Salt – ca 1/3 tsk
  • Russin – 150 g

Redskap:

Valfri ugnstålig form eller former (traditionellt tillagas Paska i två till tolv små runda former 8 till 16 cm bred, 8 till 14 cm hög)

Tillagning:

Blanda 50g mjöl och 125g kokad mjölk i en skål. I en annan skål, blanda 40g jäst, 125g lätt uppvärmd mjölk och 1 msk socker. Tillsätt mjöl- och mjölkblandningen och låt jäsa 15 min under handduk i värme.

Vispa 3 ägg, 2 äggvitor och 100g socker till en fluffig blandning (spara äggulorna separat). Tillsätt blandningen till fördegen när den jäst klart.

Lägg till ca 1/3 tsk salt och 500g mjöl och blanda ihop allt till en deg (tillsätt mjöl försiktigt efterhand tills den får en lätt kladdig konsistens).

Blanda ner 100g mjukt smör och 1msk olja, knåda sedan degen ordentligt med händerna. Låt jäsa under handduken i 1-2 timmar beroende på temperatur. Medan degen jäser, lägg 150g russin i en skål med vatten.

Knåda degen försiktigt med händerna och blanda sedan ned russin.

Sätt degen i formen och låt jäsa i ca 20 min. Starta ugnen och sätt den på 180 grader. (Tips för former i metall/keramik: Smörj in rikligt med smör för att undvika fastbränning).

Under tiden degen jäser – ta en handfull mjöl, sätt den i en skål och blanda med vatten tills du fått en jämn och fast deg. Gör egna dekorationer för att toppa Paskan.

Blanda den överblivna äggulan med lite vatten, pensla sedan toppen av Paskan med blandningen.

Ställ in Paskan i mitten av ugnen på 180 grader i 30 min (beroende på storlek av form kan tiden variera). Paskan är klar vid gyllenbrun färg och fast konsistens.

Kakan kan ätas direkt som bröd eller toppas med glasyr för en söt efterrätt.

Smaklig spis!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet