Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visas filmer som de åtalade själv filmat. Foto: Polisen

Se bevisningen mot knarknätverket i Norrbotten – filmade sig med narkotika

Publicerad

De norrbottningar som ska ha sålt Dalennätverkets knark fick under första rättegångsdagen se bevisningen mot dem. Flera av de åtalade har själva filmat och chattar finns sparade med ”chefen” i Irak.

Under onsdagen startade rättegången mot fyra norrbottningar som åtalats för grovt narkotikabrott, och två för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Rättegången startade med att åklagaren gick igenom bevisningen i form av chattar från krypterade appar, och bilder som de tagit på sig själva med knark och pengar.

Den egna dokumentationen ska ha varit för att uppdatera ”chefen” som enligt uppgifter till SVT Norrbotten ska sitta frihetsberövad i Irak.

Nekar till nätverk

Två av de åtalade hördes under onsdagen och båda nekar till att de varit en stor del i en organisation.

De menar att de enbart sålt narkotika för andra personers räkning, för att betala av skulder, eller bara förvarat det.

Åklagaren menar däremot att de chattar som finns sparade tydligt visar hur de varit aktiva i försäljningen. Bland annat har de sparat prislistor i sina telefoner som postats i gruppchattar.

I klippet ovan får du se filmer som de åtalade själva tagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.