Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här övar värnpliktiga sanering från kemiska vapen – i minusgrader utan kläder. Foto: Erica Olofsson/SVT

Se framtidens soldater öva mot kemvapen i Luleås vinter

Publicerad

Det är bråda dagar på F21:s flygflottilj i Luleå. Försvaret växer så det knakar och att öva i just arktiskt klimat är hetare än på länge.

F21 är den enda flygflottiljen i Sverige som erbjuder de värnpliktiga övningar i subarktiskt klimat. Något som också är i ropet internationellt.

– Att öva i vårt klimat är hetare än någonsin. Det finns en stor efterfrågan på att få göra det i dessa tider, säger Andreas Nilsson, överste löjtnant och chef för basenheten vid F21.

Blir utsatta för ”kemanfall”

Den här dagen är det tio minusgrader. Snön faller och de värnpliktiga övar utomhus på att sanera sig efter att ha blivit utsatta för ett simulerat kemanfall.

– Det handlar exempelvis om det skulle ha kommit ett anfall med saringas. Och då ska de gå igenom banan här så att de blir rena från ämnena, säger instruktören Andreas Nyfordt.

Övar nakna i minusgrader

Först ska de värnpliktiga klä av sig uniformen på ett säkert sätt samtidigt som de bär skyddsmask.

Sedan får de ett vitt pulver över kroppen, sätter sig ned och väntar på en stol tills de får gå till en utomhusdusch.

– Övningen går ut på att de värnpliktiga så snabbt som möjligt efter ”kemanfallet” ska kunna nyttjas till de uppgifter de är här för att utföra, säger Nyfordt.

I klippet ser du när de värnpliktiga övar sanering från kemiska vapen – i minusgrader och utan kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.