Bilden visar Kiruna och Hjalmar Lundbohmsskolan i datatjänsten InSAR Sverige. De olika punkterna visar rörelser i marken, röd färg indikerar en rörelse bort från satelliten mot området för gruvdrift. Det är denna rörelse som gör att byggnaderna spricker. Foto: Pressbild/Rymdstyrelsen

Se hur Kiruna slits isär från rymden

Uppdaterad
Publicerad

I måndags berättade vi hur Hjalmar Lundbohmsskolan spricker på grund av gruvbrytningen i Kiruna. Med hjälp av en nylanserad datatjänst kan nu Rymdstyrelsen se rörelserna i marken i detalj med satellit och tekniken InSAR.

Genom en närmre titt på området där Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna står kan man se att marken rört sig under en längre tid.

– Det finns i nuläget data mellan juni 2015 och oktober 2020. Dessa visar att marken rört sig cirka 20 millimeter per år under den tiden. När rörelsen startade kan vi dock inte säga något om, säger Tobias Edman från Rymdstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Se rörelser över hela landet

Karttjänsten har en rad olika funktioner och kan visas i både 2D och 3D. Man kan välja olika bakgrundskartor i form av topografiska kartor (beskrivning av terrängförhållanden – som höjd, vegetation, hav, insjöar, älvar, bebyggelse, vägar med mera) eller ortofoto (foto från flyg eller satellit) från Lantmäteriet.

Här kan du se rörelser i hela Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.