Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när kon rymmer från hagen i klippet. Den årliga kobingon i Övertorneå avgjordes efter dramatik. Foto: Emma Vallin/SVT

Kossan rymmer från bingon – drama i väntan på mockan i Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

Det årliga kobingot i Övertorneå har avgjorts – och det blev en rafflande tillställning. Kvigan som avgör vem som vinner både rymde och vägrade att bajsa.

I Kulturreservatet Hanhivittikko Fäbod i Övertorneå är kobingo en årlig tradition sedan åtta år tillbaka.

Sommarens upplaga samlade ett 70-tal besökare som alla hade samma mål: att gissa i vilken ruta kvigan bajsar i.

Reservko fick kallas in

Det blev en dramatisk start då kvigan rymde från hagen. Men hon kunde snabbt hämtas in på spelplanen igen men det gick trögt.

Ytterligare en ko slängdes in i hetluften och domaren Ulric Hietala säger att ovissheten när kon ska bajsa är en del av charmen med bingon.

– Det är det som är det roliga, man vet aldrig när de ska hända. Ett år fick vi till slut lotta ut ett nummer då kon inte ville bajsa, säger han.

Bernt fick bingo och två priser

Men skam den som ger sig och efter 20 minuter kom den förlösande mockan. Och det var den ordinarie kossan som avgjorde till en debutants stora förtjusning.

– Det är första gången jag är med på ett sånt här evenemang så det är jättekul, säger vinnaren Bernt Sirviö.

Övertorneåbon prickade rätt nummer och fick dessutom tredjepris då han hade ytterligare en ruta nära segersiffran. Vinsten? Totalt 800 kronor.

Se när kon rymmer från från hagen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.