Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när raketen skjuts upp från rymdbasen Esrange i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Se när den ”tyngdlösa” raketen skjuts upp från rymdbasen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Nu har raketen SubOrbital Express skjutits upp vid rymdbasen Esrange i Kiruna. Raketen bar på tolv vetenskapliga experiment som testades i sex minuters tyngdlöshet.

Från det så kallade Radarberget ungefär en kilometer från raketrampen hade många forskare samlats för att se uppskjutningen från första parkett.

På plats var också ett team från SVT som sände direkt från uppskjutningen.

Söker svar mot diabetes

Exakt klockan 09.23 steg raketen till väders. Raketen lyfte, kort därefter kom ljudet i kapp och en rejäl knall hördes över området. Ljuskäglan försvann snabbt i en fart av 2,3 kilometer i sekunden och snart syntes bara en solbelyst röksvans.

Bland de tolv experimenten fanns exempelvis ett projekt som leds av Uppsala universitet som handlar om att hitta bättre behandlingsmetoder mot diabetes. Experimentet tar levande stamceller och insulinproducerande betaceller till rymden.

Se när raketen skjuts upp

SVT:s reporter Hans Sternlund var med i Morgonstudion och bevakade uppskjutningen – i klippet ser du när raketen skjuts upp i rymden.

Det här är SubOrbital Express

  • SubOrbital Express är en kommersiell sondraket som erbjuder olika aktörer en väg till rymden.
  • Ombord finns plats för en nyttolast upp till 280 kilo, innehållandes olika experiment som genomförs på 260 kilometers höjd under sex minuter av tyngdlöshet.
  • Själva raketmotorn är brasiliansk och av modellen VSB-30.
  • Bland aktörerna ombord finns företag, forskare och privatpersoner från bland andra Costa Rica, Australien och Sverige.
  • Det vinnande bidraget i ungdomstävlingen har tilldelats en mindre yta ombord med måtten 10x10x3 centimeter och vikten 450 gram.

Källa: Swedish Space Corporation (SSC)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.