• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingenting kvar” – men med sina miniatyrhus ser Tord Pettersson till att minnena kan leva vidare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se Tord återskapa gamla Malmberget – hus för hus

Uppdaterad
Publicerad

Det verkliga Malmberget försvinner allt mer – men det gamla återskapas i miniatyr hemma hos konstnären Tord Pettersson. Följ med och se gruvsamhället växa fram i skala 1:200.

När Tord Pettersson går runt i det som var centrala Malmberget kommer många minnen tillbaka. Men det är sällan som han tar sig hit från Koskullskulle där han bor sedan flera år.

– Det känns inte bra att komma hit. Det finns ju ingenting kvar och man saknar ju det gamla Malmberget, säger han och ägnar hellre tiden åt sitt Malmberget i miniatyr.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Modellen inleddes för tio år sedan

Det är tio år sedan som arbetet med den stora modellen inleddes. Ett etappmål var en utställning i Malmbergets sporthall sommaren 2016 när Tord Pettersson och hans dåvarande kollega Jan Åkerlund kunde visa upp hur långt de hade hunnit.

Modellen bredde ut sig över stora delar av golvet i A-hallen och visade bebyggelsen i centrala Malmberget som den såg ut för 100 år sedan, och genom att vända på plattorna kunde man ta fram en nyare bebyggelse.

Se Malmberget tyna bort

Projektet stannade under flera år efter det, men sedan i början av det här året har Gällivare kommun kunnat finansiera en fortsättning.

I klippet tittar vi in och ser hur arbetet fortskrider och följer också med Tord Pettersson till ett tynande Malmberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet