Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du när den sällsynta baggen upptäcks på ett oväntat ställe i Överkalix. Foto: Johan Hammar, Erica Larsson/SVT

Se unika bilderna när sällsynta baggen upptäcks i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Den ovanliga barkplattbaggen är extremt kräsen och återfinns nästan bara i urskog. Men nu har en skalbaggeexpert och biolog upptäckt baggen utanför ett naturreservat i Överkalix.

Sveriges äldsta granskogar börjar bli sällsynta och när de försvinner drabbar det arterna som är beroende av den miljön. Ett exempel på det är den stora barkplattbaggen som är fridlyst.

– Letar man på hundra ställen så kanske man hittar den på ett, säger biologen Emilia Vesterberg som jobbar med länsstyrelsens åtgärdsprogram för hotade arter i Norrbotten.

Gjorde ovanligt fynd

Den sällsynta arten hittas främst i gammelskog och naturreservat.

– Den är oerhört kräsen och trivs bäst på döda granar. Träden ska ligga ned och vara minst 200 år, gärna äldre. De vill inte att skogarna ska vara avverkade eller röjda.

”Finns bara på 14-15 ställen i Sverige”

Nyligen gjorde länsstyrelsen i Norrbotten en skogsinventering i Granbergsliden i Överkalix. Då hittades baggen utanför skyddad skog vilket är mycket ovanligt.

– Jag blev helt euforisk. Jag vet att om den flyger iväg och landar på ett hygge så är det över. Den finns bara på 14-15 ställen i Sverige i dag, säger Emilia Vesterberg.

Lever sju år under barken

Just den här baggen kan inte flyga särskilt långt vilket gör att den har svårt att sprida sig. Och den lever under barken på riktigt gamla granar i uppåt sju år innan den kläcks och blir en fullvuxen skalbagge.

– Jag tycker att den är så söt för den lever så länge i totalt mörker och är nöjd med det.

Det låter som en typisk norrbottning?

– Det håller jag verkligen med om. Den har det tungt men kämpar på.

I videon ser du när den sällsynta baggen hittas på ett oväntat ställe och vad det kan leda till i skogsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.