Snart börjar vackra vårblommor och andra växter titta fram. Men ta reda på vad som gäller innan du ger dig hän. En del går bra att plocka – andra får du inte röra alls.
Spade ett lagbrott
Blåsippor, gyllengula gullvivor och vitlöksdoftande ramslök. Beundra gärna, men se till att hålla fingrarna i styr. De är, liksom en rad olika växter, fridlysta – antingen i hela landet eller i vissa län. Ta reda på vad som gäller där du befinner dig.
-Blåsippan är förbjuden att gräva upp i hela Sverige och i vissa län får man inte heller plocka den, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Liljekonvalj går bra att plocka men absolut inte gräva upp. Gullvivan är helt fredad i Skåne, Hallands och Örebro län, och får inte plockas alls där. Den blåvioletta backsippan ska man också låta stå, påpekar Vanhoenacker.
-Den är fridlyst i hela landet och man får inte röra den alls.
Att plocka fram spaden för att få med sig en sådan planta hem vore definitivt ett lagbrott.
-Det gäller de arter som skulle kunna bli föremål för kommersiell försäljning. Det är ju snygga växter så man kan misstänka att folk skulle vilja ha dem i trädgården.
Tänk enkelt om du vill få med dig vårfägring hem.
-Tussilago och vitsippor är ”safe” att plocka i hela Sverige, och de håller sig ganska bra inomhus också.
Fakta: Några fridlysta vårblommor
Fridlysning innebär att man inte får plocka eller gräva upp växter. Några växter får man dock plocka, så länge man inte säljer eller gräver upp dem.
* Backsippan är fridlyst i hela landet och får inte plockas.
* Blåsippa får inte plockas i Halland, Skåne, Stockholm och Västerbottens län samt delar av Västra Götalands län.
* Gullvivan får inte plockas i Halland, Skåne och Örebro län.
* Liljekonvalj får inte grävas upp eller plockas för försäljning i Kronobergs, Södermanlands och Stockholms län, inte heller på Öland.
* Mosippa är fridlyst i hela landet och får inte plockas.
* Ramslök är lokalt fridlyst i Blekinge och får inte plockas där.
* Alla svenska orkidéer är fridlysta.
Källor: Naturvårdsverket, Naturhistoriska riksmuseet.