Serietecknare med Norrbotten som bas

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabon Anders Skoglind är en av dem som tecknar den klassiska serietidningen 91:an.  Den som är lite uppmärksam kan känna igen vissa miljöer i Norrbotten när han har tecknat.

Anders Skoglind är konsthantverkare med smide som specialitet. Men har har fler strängar på sin lyra.

Han är också serietecknare och medverkar regelbundet i tidningen 91:an. Han tecknar dels sin egen serie Viltliv, dels Åsa-Nisse och även tidningens huvudserie om beväringen 91:an Mandel Karlsson som gör sin värnplikt på Klackamo regemente.

Seglivad serie

Hittills har han tecknat inte mindre än 71 episoder av 91:an.

Är man lite vaken kan man hitta referenserna och blinkningar till Norrbotten i alla hans serier. Men han sätter sin prägel även på andra sätt.

– Det är svårt att sätta fingret på, men alla stilar är ju personliga. Jag brukar till exempel ha ganska mycket detaljer när jag ritar, säger han.

Serietidningarnas toppår var innan internet, dataspel och fiilmkanaler. Men 91:an har lyckats överleva trots att den egentligen utspelar sig i ett Lumparsverige som som inte finns idag.

Tror på ny våg

Det kanske inte är så konstigt att medelåldern på dagens 91:an-läsare är 42 år.

– Det är inte alla som har samma förhållande till 91:an. Vissa poänger är kanske inte bortkastade, men funkar bättre på sådana som har gjort lumpen, säger han.

Kan det vara så att 91:an blir mer aktuell igen om man återinför värnplikten och trappar upp den militära beredskapen?

– Det kan mycket väl vara så att 91:an går mot en ny renässans, säger Anders Skoglind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.