Tyska företaget Go2realestate vill satsa 2,5 miljarder kronor på tre serverhallar i Jokkmokks kommun. Foto: Arkivbild/SVT/TT

Miljardsatsning på serverhallar i Porjus och Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska företaget Go2realestate tänker bygga tre serverhallar i Porjus och i närheten av Jokkmokk. Storsatsningen kostar 2,5 miljarder kronor och ska ge upp till 15 jobb.

– Jag blir glad om det går i lås, säger moderatprofilen Birgit Meier Thunborg i Porjus.

Det började med en markbytesaffär i Porjus för det Hannoverbaserade företaget och dess dotterbolag AS67 som sedan informerade om sina storslagna planer.

Företaget planerar en omfattande expansion och det handlar om en stor serverhall på 40 MW i Porjus och två serverhallar med ytterligare två gånger 20 MW  ”i närheten av Jokkmokk” som det tyska företaget skriver i sin information till kommunen.

Stor satsning i Porjus

Investeringen fördelas på byggnationer för cirka 500 miljoner kronor och IT-infrastruktur för drygt två miljarder kronor.

Företaget räknar med att skapa upp till femton nya jobb genom mångmiljardsatsningen.

– Jokkmokks kommun behandlar det här som en markaffär och den är naturligtvis särskilt viktig eftersom det handlar om en stor satsning i Porjus, men i övrigt hänvisar jag till företaget, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S),

Sitter fortfarande stilla i båten

Moderaternas gruppledare i fullmäktige, Birgit Meier Thunborg, har bott i Porjus i 30 år och hon hoppas att satsningen är seriös.

– Jag blir glad om det går i lås och att Go2realestate blir en stadigvarande entreprenör i kommunen. Men jag känner att jag behöver mer information om serverhallarna innan jag jublar. Jag sitter stilla i båten än så länge, säger hon.

”En skänk från ovan”

Däremot är hon och många Porjusbor imponerade av Hybrits satsning på koldioxidfritt stål i Vitåfors utanför Gällivare, fem mil från Porjus.

– Jippi säger jag definitivt när det gäller Hybrit. Det är ett långsiktigt projekt som kommer att påverka Porjus positivt. Det som händer i Malmfälten just nu är som en skänk från ovan, säger Birgit Meier Thunborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.