Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt serviceteknikern i Boden som försvarar Sverige efter jobbet Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Från kontoret i Boden till vildmarken – Emil försvarar Sverige efter jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker sig till hemvärnet och enligt Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen, beror det på omvärldssituationen.

– Just nu så ser det bättre ut än på länge och det är ju tyvärr på grund av att Ryssland för ett angreppskrig mot Ukraina, säger han.

I onsdags drog Hemvärnet på sig den gröna munderingen på de civila arbetsplatserna. Anledningen var den så kallade “Uniform på jobbet-dagen”, en tradition som ska synliggöra de aktiva inom förbanden. 

– Hemvärnet är jätteviktigt, vi har ett behov av att ha ett samhälle med en försvarsvilja och en förmåga att stå ihop. Hemvärnet och försvaret är beroende av varandra för att vara starka, säger Karlsson. 

”Viktigt att synliggöra”

Emil Vikström har varit aktiv i hemvärnet sedan 2010 och på dagtid arbetar han som servicemarknadschef i Boden. 

– Det finns fler människor än alla värnpliktiga och anställda som har roller i Försvarsmakten. Jag tycker att det är viktigt att synliggöra, säger han. 

I klippet får vi följa med till Emil Vikströms arbete och höra mer om hemvärnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet