Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkivfoto: TT

Sexuella trakasserier på isbrytare mörkades

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna övertalades att skriva på en ”tystnadsförbindelse” efter att ha anmält sexuella trakasserier på en isbrytare i Luleå. När sedan ”överenskommelsen” skickades till en chef inom Sjöfartsverket raderade han mejlet. Något som Justitieombudsmannen nu riktar kritik mot.

Kvinnan ska enligt sin anmälan utsatts för sexuella trakasserier ombord på en isbrytare i Luleå. ”Ärendet tystades ned och jag övertalades också att underteckna en ”tystnadsförbindelse” av min arbetsgivare”. 

”En felbedömning”

Men när sedan en chef på isbrytaren skickade ”överenskommelsen” till en chef inom Sjöfartsverket ska denne ha raderat mejlet. Det kritiseras nu av JO, som anser att chefens agerande var ”särskilt anmärkningsvärt”. 

Sjöfartsverket har besvarat kritiken och skriver bland annat att mejlet inte borde ha raderats. ”Att så inte gjordes får anses bero på en felbedömning”.

Kritiseras på flera punkter

Sjöfartsverket är en offentlig myndighet och ska följa offentlighetsprincipen vilken innebär att mejl som inkommer eller är upprättade inom myndigheten är en allmän handling. Något som säkerställer allmänhetens insyn i myndighetens verksamhet. 

JO anser att Sjöfartsverket förtjänar kritik dels för att mejlet inte diariefördes som en allmän handling, dels för att det raderades. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.