En 35-årig kvinna anklagar ett av sina isbrytarbefäl för sexuellt ofredande. Vid onsdagens rättegång yrkade kammaråklagare Anna Väppling på ett större bötesbelopp för mannen. Bilden på isbrytaren är en arkivbild. Foto: SVT

Befälet krävde kissprov i sin hytt: ”Kränkande och obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig kvinna anklagar ett av sina isbrytarbefäl för sexuellt ofredande, ett av fallen som lyfts i samband med #metoo. Det handlar bland annat om att han ska ha frågat om hon tvättat och torkat sitt underliv med fingrarna efter ett toalettbesök.

På onsdagen var det rättegång i Luleå i ett av de uppmärksammade fallen under Me too-kampanjen under förra året. En 35-årig kvinna hävdar att hon blivit sexuellt ofredad av ett isbrytarbefäl, för att sedan tvingas skriva på ett tystnadslöfte om händelsen.

”Så kränkande”

Kammaråklagare Anna Väppling menade att bevisläget var gott och hon yrkade på ett större bötesbelopp för mannen. Försvarsadvokat Christina Lehto var av en helt annan åsikt och ansåg att det måste bli en friande dom.

Kampanjen #MeToo

Den 35-åriga kvinnan påstår att hennes befäl frågat henne om hon tvättat underlivet med handen, insinuerat att hon haft sex med andra befäl och krävt ett kissprov i hans hytt vid midnatt.

– Det var så kränkande och obehagligt. Jag tyckte att det var förnedrande på alla plan och jag kände mig rädd att förlora jobbet eftersom han hotade med det, sade kvinnan under rättegången.

Försökte tysta ner

– Jag hoppades att Sjöfartsverket skulle ta tag i det här, men i stället använde man sig av den tystnadskultur som finns. Det finns ett uttryck som fortfarande används: ”Det som händer på sjön stannar på sjön”. Det var smäll nummer två för mig, sade kvinnan under rättegången.

Det 50-årige isbrytarbefälet förnekade ansvar, trots att han vid ett internt möte bett om ursäkt för sitt agerande.

”Jag var retsam”

– Jag har inte använt ordet underliv men jag har frågat henne om hon tvättat händerna eller om de fortfarande var skitiga. Jag kan erkänna att jag var retsam under kvällen, men jag ville inte kränka någon.

Han förnekade också att han ska ha krävt ett urinprov i sin hytt vid midnatt den aktuella kvällen.

– Det som hon påstår har inte hänt. Ändå har jag tjänstgöringsmässigt nedgraderats och fått sänkt lön, sade han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet