Foto: TT

Sherpas kan fixa led på Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Nepalesiska sherpas kan komma att lägga om delar av en vandringsled på Kebnekaise. Syftet är att leden ska bli mer tillgänglig och säkrare.

– Vi håller på att jobba med en upphandling och om det blir sherpas eller inte beror på upphandlingen, men det är inte många företag som kan det här, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet vid länsstyrelsen i Norrbotten, till TT.

Han vill inte föregå upphandlingen men refererar till ett norskt företag som använder sig av sherpas, nepalesiska bergsguider, för att lägga om steniga vandringsleder. Syftet med åtgärden är att göra den västra leden på Kebnekaise mer tillgänglig och säkrare, rapporterar P4 Norrbotten.

Bli en terass

Varje år skadas besökare, och enligt Kjell Sundvall handlar det främst om benbrott.

– Själva stigningen går genom ett moras med stenar som är en halv meter långa. Man ska flytta om så det blir lite planare och lite plattare. Det ska bli som en liten terrass där stigen ska gå.

”Bli trevligare”

Enligt Kjell Sundvall handlar det främst om en sträcka på omkring 300 meter som ska göras om. Arbetet är tänkt att utföras under kommande sommar.

– Det kommer bli trevligare och säkrare för besökarna, säger Kjell Sundvall.

Fakta: Kebnekaise

·Kebnekaise är ett 500 kvadratkilometer stort högfjällsområde i norra Lappland, cirka 70 kilometer väster om Kiruna.

·Området kännetecknas av branta och söndertrasade toppar och djupa u-formade dalgångar. Växt- och djurlivet är fattigt.

·Kebnekaises högsta topp, sydtoppen, är Sveriges högsta punkt – knappt 2100 meter över havet.

·Toppen är en 40 meter tjock glaciär vars höjd varierar med år och årstider. Höjden mäts i augusti när den normalt är som lägst under året. Första mätningen, utförd 1902, visade på 2 121 m.

·De senaste 15 åren har sydtoppen minskat med i snitt 1 meter per år.

·Den första dokumenterade bestigningen av Kebnekaise utfördes den 22 augusti 1883.

Källa: Nationalencyklopedin, Stockholms universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.