Siklöja på kritisk nivå – Kalixrommen hotas

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU föreslår en kraftig minskning av siklöjefisket. Orsaken är att beståndet ligger på en mycket låg nivå. Yrkesfiskarna är kritiska och menar att det hett eftertraktade Kalixlöjrommen kan försvinna från marknaden.

Rekommendationen från Sveriges Lantbruksuniversitet till Havs- och vattenmyndigheten är att minska siklöjefisket från dagens 800 ton till 170 ton. Det är Havs- och vattenmyndigheten som sedan tar beslut om man ska följa rekommendationen.

Minskat under flera år

– Vi ser att beståndet minskat de senaste tre åren. Och ska man ha ett långsiktigt hållbart fiske efter siklöja bör fångsten begränsas, menar Mikaela Bergenius, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Vi håller inte med om den uppskattning av beståndet som SLU gjort eftersom man använt en helt ny metod och den verkar inte stämma på siklöja till exempel, säger Ingvar Lerdin, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation.

Hotet mot fisket

Skulle forskarnas rekommendationer bli verklighet får många fiskare det svårt, menar Ingvar Lerdin, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation. Dessutom hotas den åtråvärda Kalixlöjrommen.

– Det skulle bli svårt att bedriva fiske och många företag skulle slås ut på några års sikt. Och framför allt skulle Kalixlöjrommen försvinna från marknaden, hävdar Ingvar Lerdin.

Sälar ett problem

Ett problem som både SLU och fiskarna är överens om är det stora beståndet av säl. Mikaela Bergenius vid SLU menar att här måste myndigheterna bestämma sig för vilket ekosystem man ska ha i framtiden.

– Det är ju så, tror jag, att förvaltande myndigheter måste tänka till om vad man vill ha för ekosystem uppe i Bottenviken. Om man vill ha mycket säl eller om man vill ha ett starkt fiske på olika arter, säger Mikaela Bergenius, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.