Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Bäckström fick en infektion på sjukhuset som gjorde att han fick gå runt med ett hål i armbågen i flera veckor. Varning för starka bilder. Foto: Filip Öhman/SVT

Simon från Arvidsjaur opererade armbågen – gick runt med hål i armen i veckor

Uppdaterad
Publicerad

26-årige Simon Bäckström från Arvidsjaur fick en infektion på sjukhuset och fick gå runt med ett hål i armen i flera veckor.

– Fanns ingenting som jag kunde göra, säger han.

En fraktur i armbågen efter en cykelolycka på jobbet var bara början på Simon Bäckströms besvär.

I augusti 2022 fick han åka till Gällivare för att åtgärda frakturen. Under operationen sattes det in ett cerclage, en slags ståltråd som håller ihop benen i armbågen och allt verkade ha gått bra.

”Någonting är galet”

Det var först runt jul när 26-åringen lyfte sin son som han kände att något var galet.

– Jag fick åka och röntga mig och då såg man att ståltråden börjat släppa efter och att saker och ting inte var som det skulle.

Det visade sig att en bit av armbågsbenet saknades. För att åtgärda detta plockade man en bit från höftbenet och satte in i armbågen med en platta och skruvar.

– Det saknades tydligen en bit som hade lossnat vid själva olyckan. Vilket man inte märkte förrän då.

Bakterien åt sig genom huden

Simon Bäckström fick efter andra operationen gipsa armen, men när gipset togs av fanns ett hål i armbågen på ungefär tre centimeter där både metallplatta och skruvar var synliga.

– Jag tänkte att man såg ut som Robocop, men det var ju bara tragiskt att jag sprang runt med ett hål i armen och en vandrande infektionsrisk.

Efter provtagning förklarade läkaren att en bakterie ätit sig igenom den hud som lagts över såret. I journalen kan man läsa att ”det vuxit Staphylococcus Capitis från operationssår”, en bakterie som man kan få under kirurgiska ingrepp.

I klippet hör du mer om Simons hål i armen.

Vad är det för bakterie?

• Staphylococcus Capitis är en form av (KNS-bakterier) Koagulasnegativa stafylokocker som är bakterier som vanligtvis tillhör den skyddande bakteriefloran på huden.

• Bakterien ger sällan infektioner hos friska människor, men kan orsaka vårdrelaterade infektioner.

• Trots att bakterien återfinns i huden normalt kan den orsaka allvarliga infektioner för personer med nedsatt immunförsvar.

• Särskilt drabbade är patienter som genomgått en proteskirurgi.

• Bakterien är resistent mot flera typer av antibiotika.

• I värsta fall kan bakterien orsaka sepsis som kan vara livshotande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.