I klippet berättar projektledaren Katja Uusitalo Strömberg om hotellets liknelser med Kebnekaise. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Sista bitarna på plats – nya hotellet i Kiruna inspirerat av Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lyftes de sista fasadbitarna på plats på Kirunas nya hotell som ska ersätta det anrika hotell Ferrum. LKAB köper hotellet för en halv miljard kronor – och arkitekterna har inspirerats av Kebnekaise.

Det nya hotellet blir granne med stadshuset och kulturhuset vid torget i nya Kirunacentrum. Skanska uppför hotellet och säljer den till LKAB för 500 miljoner kronor med Scandic Hotels som operatör.

Hotellbygget är en del i den stadsflytt som pågår i Kiruna som är en följd av att gruvbrytningen. Byggnaden är ritad av arkitektfirman SandellSandberg, och inspirerad av Sveriges högsta berg Kebnekaise.

I klippet ovanför hör du projektchefen Katja Uusitalo Strömberg berätta om liknelsen med Kebnekaise.

Totalt blir fastigheten tretton våningar hög och omfattar 14 000 kvadratmeter.

Hotellet får 231 rum, mot dagens 171, och innehåller restaurang, konferenslokaler, gym, relaxavdelning och skybar.

Totalt används 3000 prefabricerade betongelement och de största  väger närmare 20 ton.

Cirka 70 personer jobbar med projektet och när inredningen ska på plats kommer närmare 130 personer att färdigställa bygget inför inflyttning årsskiftet 2021-22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet