Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Helena Lampinen, som jobbat 37 år på Ferrum, vad hon kommer sakna mest från det gamla hotellet i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ferrums sista frukost serverad – nu dukar Helena av buffén för alltid

Uppdaterad
Publicerad

Nu dukas den allra sista hotellfrukosten av på hotell Ferrum i Kiruna. Det nya hotellet öppnar Kirunas nya centrum samma dag – och det innebär att gäster, personal och en hel del utrustning från gamla Ferrum ska flytta tre kilometer österut på några timmar.

De sista gästerna checkar ut under tisdagen vid lunchtid. Då har de ätit den allra sista frukostbuffén och frukostansvarige Helena Lampinen och hennes kollegor har dukat av för sista gången.

På onsdagsmorgonen blir det ny frukost igen, i Scandics nya storhotell i nya Kiruna centrum.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Nya hotellet öppnar timmar efter stängning

Flytten som ska ske på en och samma dag är en av stadsflytten många utmaningar. Efter frukosten går Helena Lampinen och samlar in saker som ska med till nya hotellet.

Hon tycker att flytten ska bli rolig, men det är många andra känslor inblandade.

– Det är ju vemod och gråt i halsen. Jag har ju jobbat här i 37 år och gått överallt, säger hon.

Det kommer Helena sakna mest

I videon berättar Helena Lampinen vad hon kommer att sakna mest från det gamla hotellet. Frågan är dock om hon någonsin kommer att avslöja vilken känd gäst som brukade komma ned till frukosten i morgonrock, tofflor och papiljotter i håret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet