Nya Malmstaskolan i östra Malmberget planeras att läggas ner hösten 2021. Foto: SVT

Sista grundskolan i Malmberget riskerar läggas ner i höst

Uppdaterad
Publicerad

Elevunderlaget viker och nu riskerar grundskolan i östra Malmberget nedläggning. Nio barn kommer att påverkas av beslutet som väntas tas om ett par veckor.

Efter ett informationmöte med personal och vårdnadshavare vid Nya Malmstaskolan i Malmberget har förvaltningen nu skickat ett förvaltningförslag till barn- och utbildningsnämnden.

Beslutet väntas fattas tisdagen den 26 januari för att sedan tas upp i kommunfullmäktige vid månadsskiftet mars/april. Nio barn kommer att påverkas av beslutet.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

– Elevunderlaget är vikande. Att hålla skolan öppen hösten 2021 innebär risk för ytterligare minskning av elevtalet med anledning av vad som sker i området, säger David Väyrynen (V), vice ordförande vid barn- och utbildningsnämnden i Gällivare kommun.

I ett mail fortsätter David Väyrynen (V) att skriva:

–Det finns även ett femtontal elever i förberedelseklasserna som påverkas av flytten. Dessa klasser är sedan tidigare beslut i barn- och utbildningsnämnden på väg till Tallbackaskolan. De påverkas också av förslaget om att stänga skolan från och med höstterminen 2021.

Hör mer i klippet ovan om den planerade stängingen av Nya Malmstaskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet