Sista tåget har gått

Uppdaterad
Publicerad

I kväll gick det sista tåget från den gamla järnvägsstationen i Kiruna. Nu får resenärerna kliva av vid en tillfällig station som ligger en bit utanför staden. Men fortfarande är det oklart var den permanenta stationen ska stå.

På utsatt tid, klockan 17.32, rullade det sista tåget i väg från det före detta kulturminnesmärkta stationshuset från år 1915. Den nya tillfälliga stationen finns en och en halv kilometer längre norrut, en bra bit från centrum. Och där har arbetet med att få det klart tills invigningen pågått in i det sista.

Tillfällig lösning

Själva stationshuset kommer dock att öppna först i november. Till dess får resenärerna hålla till godo med två baracker som har ställts upp som tillfälligare lösningar på den tillfälliga stationen.

”Ska ligga centrumnära”

Under tiden fortsätter Trafikverket sin utredning om var den framtida permanenta stationen ska stå. Ett av fem alternativ är att ligga kvar på det tillfälliga läget som invigdes under fredagen. Men Kirunas kommunledning kan bara acceptera ett läge; intill Kirunas planerade nya centrum i öster.

– Vi har en centrumnära station i dag och det ska vi ha i framtiden också, säger kommunalrådet Krisitina Zakrisson (S).

Dyrt alternativ

Den lösningen kräver att närmare åtta kilometer ny järnväg läggs, till en kostnad av omkring en miljard kronor. Och frågan är om LKAB är redo att lägga pengarna på bordet. Men kommunen är beredd att ta till det yttersta vapnet, planmonopolet.

-Vi diskuterar med LKAB och jag är övertygad om att vi kommer fram till en lösning, säger Kristina Zakrisson.

Och om inte?

– Då får vi sätta hårt mot hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kiruna nya järnväg

Mer i ämnet