Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet är vi med när elevernas lämnar den sprickande Hjalmar Lundbohmsskolan för allra sista gången. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sista utspringet – nu stängs den sprickande skolan i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett nervöst sista läsår på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Sprickorna från gruvan har hotat att göra skolan oanvändbar.

Men när jublande avgångselever sprang ut för sista gången kunde alla inblandade andas ut.

Prick klockan 13.00 pumpade musiken i gång och avgångseleverna kom utspringade genom utgång E på Hjalmar Lundbohmsskolan.

Framtidsutsikterna för eleverna ser lite olika ut under skolans 55-åriga historia. Nu ser i alla fall arbetsmarknaden betydligt ljusare ut än när slagordet Kiruna dör... slåss!!! var klottrat på Folkets hus fasad.

”Kiruna lever – älska”

Dagen till ära hade E-utgången prytts av en ny devis: Kiruna lever... älska!!!

Det var annars en dag med många avsked – klasskamrater emellan och mellan elever och lärare.

Lärarveteranen Timo Vilgats med över 20 år på skolan avtackades med en kramkanin i jätteformat av sina elever. Han följer med till nya Hjalmar Lundbohmsskolan som öppnar i nya Kiruna.

– I alla fall som inventarie, säger han.

Se när eleverna springer ut

Nu kan gamla ”Hjampis” stänga och en som kunde pusta ut var gymnasiechefen Marianne Stöckel.

– Fram till jul var jag lite nervös faktiskt. Vi flyttade ju ut två program till andra lokaler. Sedan har det lugnat ned sig under våren, säger hon.

I klippet är vi med när elevernas lämnar den sprickande Hjalmar Lundbohmsskolan för allra sista gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.