Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Siv Brännström får testa att behålla balansen trots plötsliga förändringar. Foto: Adam Berlin/SVT

Halkrädda Luleåbon Siv med i forskningsprojekt för att stärka balansen

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Falk är mannen bakom forskningen på LTU som ska hjälpa äldre att vara mer vaksamma kring fallolyckor.

– Vi kan se tecken till att dementa vågar för mycket sett till sin egen förmåga, säger han.

Jimmy Falk doktorerar i fysioterapi på Luleå tekniska universitet. Under den tredje studien i sin avhandling har han valt att inrikta sig på om kognitiv träning kan hjälpa äldre från att ramla eller halka.

Fallolyckor drabbar var tredje person över 65 varje år.

– Förutom fysiska skador och dödsfall orsakar fallolyckor också en rädsla hos många äldre. Det finns risk för en ond spiral där rädsla för att falla leder till inaktivitet och isolering, säger Jimmy Falk.

Balansövningar

I testet får försökspersonerna utöver att svara på frågor och motta ett träningsprogram dessutom testa sin balans i olika övningar. Siv Brännström var nyfiken på projektet och beskriver det som läskigt.

– Att blunda och stå på ett ben var väldigt läskigt. Men överlag kändes det bra och jag fick en bra känsla över varför jag varit rädd för att ramla eller halka tidigare, säger hon.

I klippet ser du Siv Brännström genomgå Jimmys utmaningar.

Fallolyckor

Fallolyckor är den i särklass vanligaste skadeorsaken till sluten vård på sjukhus.

Fallolyckor utgör cirka 73 procent av olycksfallen, vilket motsvarar 70 000 personer fördelat på 40 000 kvinnor (57 procent) och 30 000 män (43 procent).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.