Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Självmordstankar vanligt hos samer

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan ung samisk kvinna har någon gång haft självmordstankar – och många unga renskötare lider av ångest.

Enligt en färsk rapport är samers psykiska hälsa sämre än resten av landets befolkning.

Sametingets projektledare Petter Stoor blev nyligen klar med sin rapport. Och den visar en skrämmande verklighet.

Överväger självmord

Var tredje ung samisk renskötare har allvarligt övervägt eller haft planer på att ta sitt liv. Mer än varannan ung samisk kvinna säger sig ha haft självmordstankar. Två av fem manliga renskötare rapporterar en kliniskt relevant ångeststörning.

– Det som framkommit i rapporten var precis som jag trodde, tyvärr. Men det behöver även blir känt för den breda massan. Det har redan förekommit ett antal självmord till exempel, säger Petter Stoor till TT.

I rapporten framkommer det att uppleva sig etniskt diskriminerad är vanligare bland samer med stark samisk identitet.

– Det hänger ihop med samhällsbilden. Ju mer samisk tillhörighet du känner på högstadiet, desto mer skit får du. Det är hemskt, säger Stoor.

Olov-Anders Nilsson Sikku, 25, är uppvuxen i Östersund och studerar just nu i Uppsala. Han är även förbundssekreterare i samiska ungdomsförbundet Sáminourra och hans samiska identitet är stark. Han mår själv bra, men bekräftar att han har många vänner som drabbats av psykisk ohälsa.

Flera orsaker

Sikku tror att anledningen till det dåliga måendet bland unga delvis beror på att många känner sig diskriminerade och bemöts med fördomar, men också oron över hur deras situation ser ut om tio år

– Vare sig man har renar eller inte – kommer samerna ha skog kvar, kommer vi kunna fortsätta ha vår identitet kvar?

Ungdomsförbundet har arbetat med hälsofrågor i flera år. 2010 tog en styrelsemedlem livet av sig. Då startade förbundet projektet Vaajmoe där de arbetar aktivt med att minska den utbredda psykiska ohälsan bland samer.

– Det har tidigare varit lite tabubelagt bland samer att prata om sådant här, förklarar Olov-Anders Nilsson Sikku.

Hoppas på dialog

Stoor säger sig vara uppriktigt tacksam gentemot regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) som beställde rapporten.

– Frågan om samernas psykiska ohälsa har varit uppe på bordet sedan 2007, men dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) sa klart och tydligt att han inte tänkte lyfta frågan.

– Mycket tror jag att det beror på att tar man upp problemet som politiker åtar man sig också att göra något åt det, säger Petter Stoor.

Rapporten har nu lämnats till Socialdepartementet.

– Gabriel Wikström har läst den och håller med om att det är ett viktigt problem att ta itu med. Nu hoppas vi på att forskare, hälso- och sjukvårdspersonal, politiker och sakkunniga ska läsa rapporten och att vi kan få till en dialog.

FAKTA: FN-kritik som rör samer

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter kritiserade tidigare i år Sverige på en lång rad områden i sin granskningsrapport. Bland annat kritiserades behandlingen av samerna i Sverige, att det går så långsamt att anta den nordiska samekonventionen och de begränsade resurserna till sametinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.