Foto: Henrik Montgomery/TT

Lossade last i storm – flytande timmer i Luleå skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flytande timmerstockar observerats i Luleå skärgård uppmanas nu allmänhet som vistas på sjön samt sjöfarten att vara vaksamma.

Stockarna har observerats i höjd med Luleå till Malören och norrut och Sjöfartsverket har med anledning av det gått ut med en så kallad navigationsvarning.

– Nu börjar fritidsbåtlivet att komma igång för säsongen och vi ser därför att även allmänheten behöver informeras om att vara vaksamma, säger Anders Dahl, lotsområdeschef i Luleå.

Hårt väder – tvingades lossa lasten

Timmerstockarna, som är mellan 8-16 centimeter i diameter och mellan 2-5 meter långa, kommer från Stora Enso som i december 2017 via ett transportbolag skulle frakta omkring 1500 kubikmeter timmer från norra till södra Finland. På grund av hårt väder tvingades man lossa timret till havs i höjd med Kemi.

En tiondel av lasten

Stora Enso har enligt ett pressmeddelande haft regelbunden kontakt med den finska kustbevakningen. Men nu har timret alltså nått den svenska kusten.

– När vi blev varse att det fanns stockar i svenska vatten i området runt Malören skickade vi ut helikoptrar till området för att få en överblick över situationen, säger Satu Harkonen, kommunikationsansvarig på Stora Enso Skog. Besättningen såg att det fanns stockar i vattnet och på land vid kustremsan men hade svårt att uppskatta antalet. En grov bedömning är att det handlar om runt en tiondel av den totala lasten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.