Under lördagen fick Sjöräddningssällskapet i Luleå sin egna station. Där de frivilliga sjöräddarna examinerades i form av olika övningar och utbildningar av ledningen från huvudkontoret i Göteborg. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Sjöräddningssällskapet i Luleå får egen station

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har de frivilliga sjöräddarna i Luleå arbetat som en del av Sjöräddningssällskapets station i Piteå. Men den 12 juni får sjöräddarna i Luleå en egen station – den 74:e stationen inom organisationen.

– Vi kommer kunna vara snabbare på plats i och med att vi har fler frivilliga och flera båtar som kan ställa upp, säger Magnus Jodérus, sjöräddare och skeppare vid Sjöräddningssällskapet i Luleå.

En av anledningarna som underlättade beslutet att bli en egen station var donationer, men även att behovet var stort att ha en till station i Norrbotten.

– Norrbottens skärgård är stort. Kusten är lång och det finns mycket fritidsbåtar och boende i skärgården också så det finns ett behov för vår verksamhet, säger Magnus Jodérus.

Hör mer i klippet ovan om vad den nya stationen betyder för Norrbotten och bilder från övningar under första dagen för stationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.