Älg och vildren misstänks drabbade av demensliknande sjukdom Foto: SVT

Sjukdom misstänks göra älg och ren dementa

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har såväl älg som vildren drabbats av en demenslikande sjukdom. Och nu startar en allmän övervakning av hjortdjur i Sverige.

Sjukdomen CWD, chronic wasting disease, drabbar bara hjortdjur som ren och älg. I norska Sør-Trøndelag har både älgar och en vildren smittats av sjukdomen, vars symptom bland annat nedsätter hjärnfunktionen hos det drabbade djuret, uppger Sameradion och SVT Sapmi. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6498383

Hjärnan förstörs

– Djuret magrar av. Det kan stå och dregla mycket, det dricker och kissar mycket och blir vingligt. Det är för att hjärnan blir förstörd långsamt och då blir de som dementa, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Smittkälla

Sjukdomen är känd i Nordamerika sedan decennier tillbaka, men där har den inte drabbat ren. Varifrån smittan i Norge har uppkommit är inte klarlagt idag.

– De försöker norrmännen ta reda på, det vet de inte. Såna här sjukdomar kan uppstå spontant genom mutationer, men då är det väldigt gamla djur som drabbas. Det här var ett ungt, vuxet djur, säger Ågren.

Samebyar informerade

Från SVA håller man nu koll på smittan, och under Svenska Samernas Riksförbunds konferens i Stockholm idag informerades samebyarnas ordförande om smittan.

– I Sverige är vi på planeringsstadiet och drar igång med en allmän övervakning. Alla hjortdjur, både vilda och hägnade, och även renar förstås, som är sjuka eller hittas döda är vi intresserade att få in prover från. Syftet är att ta reda på om vi har det i Sverige och var i så fall. Nästa steg är åtgärder, om vi hittar det i Sverige över huvud taget.

Oklart

Hur rädd ska man vara som renskötare i Sverige att ens djur drabbas av den här sjukdomen?

– I nuläget får vi försöka att hålla oss lugna och se hur vi kan övervaka på bästa sätt, få in prover, analysera och se hur det ser ut. Fortfarande vet vi inte läget, så det är svårt att säga idag, säger Ågren.

Även I Norge genomför man nu en kartläggning av sjukdomen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.