Arkivbild på Bergaskolan i Kiruna. Foto: SVT

Vinterkräksjuka däckade 50 barn på skolavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Miljökontoret vid Kiruna kommun har efter samråd med smittskyddsenheten vid Region Norrbotten konstaterat att magsjukeutbrottet på Bergaskolan i själva verket var vinterkräksjuka.

Den 13-14 juni blev totalt 50 barn sjuka i vad man då trodde var magsjuka. På grund av detta fick förra veckans skolavslutning hållas utomhus. Personal från kommunens miljökontor besökte skolan för att bland annat försöka utreda ifall skolmåltiderna hade något med sjukdomsutbrottet att göra.

Personburen smitta

Nu har miljökontoret tillsammans med smittskyddsenheten vid Region Norrbotten kommit fram till att det med största sannolikhet rörde sig om ett utbrott av vinterkräksjuka.

På Kiruna kommuns webbsajt skriver man att det inte är troligt att skolmaten orsakat magsjukeutbrottet, utan att det mest troligt är fråga om en smitta som överförts mellan personer. Skolans lokaler sanerades under torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.