Foto: LTU

Sjukgymnastik lindrar migrän

Uppdaterad
Publicerad

Sjukgymnastik kan underlätta för personer med migrän. Det visar en ny doktorsavhandling vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet (LTU).

Stina Rutberg, doktorand i sjukgymnastik vid LTU har djupintervjuat 40 personer som lider av migrän om hur det är att leva med migrän och hantera sjukdomen.

De intervjuade personerna säger att sjukgymnastik har blivit ett sätt för dem att ”hela sig själva”. Många tycker också att de inte tagits på allvar av vården och att kunskapen om migrän brister inom vården.

-Det verkar inte vara vanligt att personer med migrän använder sig av sjukgymnastik. Ofta får de medicin utskrivet och då måste de på eget initiativ testa sjukgymnastik, något som de kansk inte ens vet om att de kan göra, säger Stina Rutberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.