Sjuksköterskekris i Arvidsjaur: ”Det är frustrerande och ledsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs hälsocentral har drabbats av personalflykt och sjuksköterskekris. Nu är det så illa att dagambulansen körs av personal från räddningstjänsten.

Nio av 22 sjukskötersketjänster är obesatta på hälsocentralen och den stora förklaringen till det är att kommunen och försvaret betalar så mycket bättre.

Det handlar om mellan 4 000 och 12 000 kronor mer i månadslön och om bättre arbetsvillkor.

Glesbygdstillägg

Sjuksköterskan Anita Edenholm tycker att verksamheten hamnat i en negativ spiral som bara går nedåt.

– Våra lokala chefer sliter och försöker rekrytera, men har inget att locka med. Lönen är inte förhandlingsbar är det besked de fått. Vi upplever att regionen likt strutsen stoppar huvudet i sanden och lämnar oss vid för våg. Vi skulle behöva ett glesbygdstillägg, säger hon.

Ambulanssjuksköterskorna är den största bristgruppen med bara fyra av tio tjänster besatta.

– Ambulansen kräver två personal och vi har varit tvungna att anlita brandkåren för att sköta förarbiten på dagambulansen. Vi har inte tillräckligt med personal längre. Det är väldigt frustrerande, säger Anita Edenholm.

”Något måste göras”

Verksamhetschefen Peter Öhman menar att det är speciellt svårrekryterat i dag eftersom andra arbetsgivare betalar så mycket bättre.

– Vi har en stabil grupp sjuksköterskor, men de känner att det nu får vara nog. De tycker inte att de belönas för sin lokalitet.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) säger till SVT Nyheter Norrbotten att han är orolig över situationen.

– Vi har beslutat om en satsning på ytterligare 50 miljoner kronor till sjuksköterskegruppen, men det finns ännu inget förslag hur pengarna ska fördelas, men en sak är säker, vi måste göra något åt den akuta situationen i Arvidsjaur, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.