Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskor med utländsk examen är redo för svenska vården Foto: SVT

Här är sjuksköterskor med utländsk examen redo för svensk vård

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz kan komma in på den svenska arbetsmarknaden, genom en kompletterande utbildning på Luleå tekniska universitet. Åtta sjuksköterskor är först ut.

Åtta sjuksköterskor från hela Sverige är nu först med att ha genomgått distansutbildningen vid Institutionen för hälsovetenskap på Luleå tekniska universitet, LTU.

En av dem är Maria Christie Norlin som bott flera år i Sverige och nu kompletterat sin filippinska sjuksköterskeutbildning:

Teori och praktik varvas

– Det är stor skillnad med språket eftersom vi på den filippinska utbildningen lärde in allt på engelska och latin, men man vänjer sig. Det var bra att göra praktik och träffa patienter, säger hon.

Fyra veckor per termin varvas teori med praktiska moment. I övrigt sker undervisningen via webben. Dessutom genomförs tre kurser ute i sjukvården.

Ny kull

– Dom här studenterna har ofta varit ganska länge i Sverige och är intresserade att jobba som sjuksköterska här. Programmet är ett år vilket bedöms vara tillräckligt som komplement till undervisningen man fått i hemlandet, berättar Päivi Juuso.

Hon är universitetslektor i omvårdnad och utbildningsledare för programmet på LTU, och hon märker att intresset har ökat för utbildningen där en ny kull på 25 elever började i måndags.

– Dessa sjuksköterskor är en viktig resurs som bidrar med värdefull kompetens och kunskap i den globala värld vi lever i.

Kan ansöka om svensk legitimation

Efter godkänd utbildning ansöker studenterna om svensk legitimation varefter de kan arbeta som sjuksköterska i Sverige, och Maria Christie har redan en anställningsintervju inbokad:

– Det känns bra, lite pirrigt, men jag är redo för arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer