Sjukvård på distans en framgång, visar ny undersökning. Foto: SVT/Arkiv

Sjuksköterskor positiva till vård på distans

Uppdaterad
Publicerad

Att en sjuksköterska möter patienter på mottagningen medan läkaren finns på länk från sjukhuset längre bort fungerar bra. Det visar en ny undersökning som studerar vård på distans sett ur sjuksköterskornas perspektiv.

Vård på distans innebär att en sjuksköterska tar emot patienter på en hälsocentral och när det behövs konsulterar en läkare som finns på sjukhuset. Läkaren kan kontaktas över telefon eller videolänk.

Står på sig

Sjuksköterskorna ser på sitt arbete som självstyrande och ansvarstagande. De är ofta tongivande när det gäller lämplig vårdnivå för en patient och vågar ifrågasätta läkarnas bedömningar när det behövs.

– Att sjuksköterskan står på sig och diskuterar med doktorn är en förutsättning för att vård på distans ska fungera, säger specialistsjuksöterskan Ylva Lundholm som intervjuat sjuksköterskor med minst ett år med vård på distans.

Snabbare

På hemortens hälsocentral är väntetiden ofta kort och kan i de flesta fallen kan undersökningen börja direkt när patienten kommer till mottagningen. Sjuksköterskan tar emot patienten och gör den första bedömningen. Det beskrivs som både stimulerande och utmanande av sjuksköterskorna.

– Det känns helt enkelt bra att veta att man klarar av mer avancerade uppgifter och när patienternas tillstånd förbättras ger det sjuksköterskan en boost.

Skillnad mellan inhyrda och fasta läkare

Men det här kräver att läkaren på sjukhuset har god kunskap om vård på distans och vet vilka prover, undersökningar och läkemedel som finns tillgängliga på hälsocentralen. I de fall läkaren inte känner till vård på distans slutar det oftare i att patienten skickas till sjukhuset.

– Det är en skillnad mellan fasta läkare och inhyrda läkare eftersom en del inhyrda inte har lika bra koll på vare sig vård på distans eller hur vårt län ser ut.

Ylva Lundholm är sjuksköterska med specialistutbildning mot ambulanssjukvård och hennes studie är ett examensarbete på masternivå inom utbildningen för att bli klinisk avancerad sjuksköterska. Arbetet utsågs till bästa examensarbete på avancerad nivå inom området för omvårdnad av Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.