Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av fyra regionråd under pressträffen där Region Norrbotten kommunicerade att OB-ersättningen ska fördubblas. Foto: Adam Berlin/SVT

Sjuksköterskornas OB dubblas i Norrbotten – regionen vill bromsa hyrkostnaderna

Publicerad

Under onsdagen höll Region Norrbotten pressträff i Luleå. Flera förändringar presenterades där bland annat vårdnära service återinförs och personal får höjd OB-ersättning.

I ören och kronor innebär den höjda OB-ersättningen för ett helgpass 1 000 kronor extra för en sjuksköterska. Det är dubbelt upp jämfört med tidigare.

Tanken är att teckna ett lokalt kollektivavtal som gäller all vårdpersonal som jobbar obekväm arbetstid – och regionen vill att det ska börja gälla från den 1 september.

– Vi måste ge personalen ekonomiska incitament och förbättra våra framtida förutsättningar, säger regionrådet Birgitta Johansson Huuva (C).

Satsar på vårdnära service

En annan satsning är att man återinför vårdnära service, ett begrepp som beskriver olika tjänster och funktioner inom hälso- och sjukvården där medarbetarna är en egen yrkesgrupp med speciell kompetens och utbildning.

– Vi jobbar hårt med sommarersättningarna och med förmånliga villkor för sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig till specialist samt AT-läkarna, säger Camilla Friberg (S).

Regionstyrelsen kommer att ta ställning till det föreslagna paketet på kommande sammanträde den 5 april.

I klippet hör du Anders Öberg (S) och Camilla Friberg (S) berätta om akuta läget inom vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet