Ska det finnas grävling så här långt norrut?

Uppdaterad
Publicerad

När ett av våra team åkte ut på reportageresa från Kiruna i morse stötte de på ett djur som vi inte är vana att se så långt norrut. En grävling låg död på väg E10 vid Mertainen mellan Kiruna och Svappavaara.

Eftersom vi här uppe i de nordligaste delarna av Sverige inte är så vana vid att se en grävling, varken död eller levande, tog vi på redaktionen i Kiruna kontakt med en ekolog för att ta reda på mer om arten och dess utbredningsområde. 

– Vi har noterat att det under den senaste tiden dyker upp grävlingar på udda ställen där de normalt inte har funnits tidigare, mer norrut och närmare till fjälls, säger Alexander Winiger, ekolog vid länsstyrelsen i Norrbotten till Sameradion & SVT Sápmi.

Grävlingen är ett mårddjur som finns i större delen av Europa. Den förekommer i nästan hela Sverige, förutom Gotland, fjälltrakterna och allra längst i norr. Även om grävlingen inte tidigare har varit utbredd i de norra delarna av Sverige räknas den ändå som en inhemsk art och anses inte skada ekosystemet eller hota den biologiska mångfalden i den nya miljön där den har etablerat sig

– Det är inte som mårdhunden som från början kommer från sydöstra Asien och nu spridits till Finland och Sverige från utplanterade mårdhundar i Ryssland. Den räknas som en invasiv främmande art som inte tillhör vår naturliga fauna, säger Alexander Winiger.

Grävlingen går i vinterdvala men kan under mildare vintrar ändå vara ute och röra på sig. Den är allätare och äter allt från bär och växter, insekter, mindre däggdjur, fåglar och as men är speciellt förtjust i daggmask.

Finns i Norrbotten sedan några decennier

– Grävlingen har haft fotfäste i Norrbottens län sedan några decennier, fast det egentligen inte är en nordlig art. Man spekulerar om hur de till exempel tar sig norr om Gällivare, om de kommer från Norrbottens-kusten eller kanske från nordnorska kusten där de kan ha etablerat sig, då det är lite varmare där och de gynnas av värme.

På Artportalen.se kan man rapportera observationer av växter, djur och svampar i hela Sverige. Vem som helst kan rapportera in vilka fynd man har gjort i naturen och man kan också använda webbplatsen för att ta del av den information som finns samlad. 

Enligt Artportalen har observationer av grävling gjorts i Gällivare kommun i mars 2016 vid Rapokjauratjärn vid Stora sjöfallet och i september 2016 hittades en trafikdödad grävling på väg E10 mellan Altajärvi och Mertainen i Kiruna kommun. I juli i år har också en grävling observerats vid Lehtovaara, norr om Niilivara i Gällivare kommun. I Artportalen kan man också se att redan 2012 har två grävlingsobservationer gjorts i Jokkmokks kommun.

– Fynden av grävling längre norrut indikerar att något verkar hända nu, och det skulle kunna ha med klimatförändringarna att göra, säger Alexander Winiger, ekolog vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.