Svenska Tornedalingars Riksförbund vill att tidigare skallmätningar på Tornedalingar ska synliggöras.

Tornedalingar vill ha upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Rasbiologiska undersökningar med skallmätningar genomfördes i Sverige så sent som efter andra världskrigets slut. Nu vill tornedalingar se en ursäkt från staten.

Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset (STR-T)har lämnat in en begäran om en förstudie till Kulturdepartementet – deras förhoppning är att den ska leda till en sanningskommission som ska mynna ut i en ursäkt från staten för övergreppen, som historiskt har skett på tornedalingar och meänkileitalande.

– Det är dags att den mörka historien som har drabbat oss kommer fram i dagen och det blir dokumenterat, så att de övergrepp som har funnits erkänns av staten, så att vi kan ha en försoning och gå vidare och utveckla den svenska minoritetspolitiken, säger Bengt Niska, ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund- Tornionlaaksolaiset.

”Fortsatte efter kriget”

Bengt Niska menar att rasbiologiska undersökningar som pågick under 1900-talet på minoriteter fortsatte på tornedalingar även efter att andra världskriget som tog slut 1945.

– Det är något som sällan har sagts, men det var många tornedalingar som utsattes för skallmätningar. Det är faktiskt så att det lever människor än idag som så sent som efter andra världskriget blev utsatta för skallmätningar, det är en mörk historia, säger Bengt Niska.

Är okänt

År 2000 erkände staten tornedalingarna som en nationell minoritet och meänkieli som ett officiellt språk. Kunskapen om minoriteten tornedalingar är minst känd menar STR-T. Förbundet tog upp detta med kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) när hon besökte Torndalen i samband med Tornedalingarnas dag 15 juli.

– Alice Bah Kuhnkes signal till oss i somras var att tag initiativ till ett arbete kring den här frågan som kan leda till en sanningskommission, för det är ju från oss själva kraften ska komma. Hon sa att hon upplevde att den kraften fanns hos oss, så här är den nu, säger Bengt Niska ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund- Tornionlaaksolaiset.

Läs mer: ”En dag kom det någon till skolan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.