Regeringen inför hårdare restriktioner som börjar gälla dagen innan julafton. Foto: Anders Wiklund/TT; Christine Olsson/TT

Skärpa restriktioner slår hårt mot restaurangnäringen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom beskedet från regeringen om hårdare restriktioner. En av restriktionerna är att enbart sittande sällskap tillåts på restauranger, något som sätter stopp för årets juldagsfirande.

En av de som står med kostnader för artister, ljud och ljus – samt inbokade vakter är Fredrik Sidevärn, delägare i Bistro Norrland i Luleå.

– Det är samma visa i år igen. Kunder det inte ha kommit med lite mer framförhållning? säger han.

”Flaggat för det här tidigare”

Under 2020 infördes beslutet om skärpta restriktioner vid ungefär samma tidpunkt, men då var restriktionerna ännu hårdare med kortare öppettider för restaurangerna, något som alltså inte kommer att gälla nu.

Däremot kommer man återigen införa sittande beställning och en meters avstånd mellan sällskapen på restauranger och barer.

– Borde man inte med den omvärldsbevakningen som fanns, och att man såg en ökande smittspridning i grannländerna, ha kunnat flagga för det här tidigare så hade vi sluppit det här, säger Fredrik Sidevärn.

Hårdare restriktioner även för allmänna sällskap

Utöver hårdare krav på restaurangerna så måste alla allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis.

Begränsningar införs även för trängsel i affärer och köpcentrum. Det blir platsbokning på tåg och buss och begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter samt mässor.

Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.

Flera nya restriktioner införs från och med 23 december:

• Undvik trängsel i alla miljöer.

• Hemarbete rekommenderas för alla som kan.

• Krav på 10 kvadratmeter per person för mässor, handelsplatser samt platser för kultur- och fritidsverksamheter.

• Avrådan från cuper och läger inomhus, som inte innebär yrkesmässig utövning. Ordinarie aktiviteter med bland annat träningar och matcher kan genomföras som vanligt.

• För vuxenutbildningar rekommenderas smittskyddsåtgärder för att minska trängsel och stora samlingar. Universitet och högskolor kan införa distansundervisning om det krävs för att glesa ut i lokalerna – men undervisning på plats är huvudregeln.

• Endast sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

• Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, oavsett om de har vaccinationsbevis eller inte.

• Utan vaccinationsbevis krävs avstånd mellan sällskapen, med max personer per sällskap och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

• För tillställningar med fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och max 8 personer per sällskap.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.