Skiftbyte på kommunalrådsstolen

Publicerad

På nyårsnatten blir det byte av kommunalråd i Gällivare. Vänsterpartisten Jeanette Wäppling lämnar över till moderaten Lars Alriksson. Men några tvära kast i politiken är inte att vänta.

Efter valet 2014 tog en allians med Vänsterpartiet, Moderaterna, Norrbottens sjukvårdsparti, Miljöpartiet och Malmfältens väl över makten efter många år av socialdemokratisk dominans.

En del i uppgörelsen var att Vänsterpartiet och Moderaterna, som var dom två största partierna, skulle få ha ordförandeposten i kommunstyrelsen halva tiden var.

På tolvslaget på nyårsnatten blir det alltså skiftbyte.

Vänsterpartisten Jeanette Wäppling kliver åt sidan och moderaten Lars Alriksson kliver in.

Men det, menar de, kommer inte att märkas desto mer.

– Vi arbetar ju efter den politik som är summan av våra fem partier i alliansen, och föresatsen är i första hand att genomföra samhällsomvandlingen framåt. Det är ju i sig inget ideologiskt, säger Lars Alriksson.

”Den naturliga lösningen”

Det finns enligt honom en enkel förklaring till upplägget med att dela upp kommunalrådsuppdraget i två lika stora delar under mandatperioden.

– Både vänstern och moderaterna ville ha posten. I och med att vi var lika stora blev det här den naturliga lösningen.

Om något år börjar valrörelsen inför valet 2018. Frågan är om Lars Alriksson och moderaterna kommer att ha en fördel av att få den senare delen av mandatperioden och en större exponering inför valet.

– Man har ju finderat på det och det kan finnas en sådan möjlighet. Men när vi går in i valet kommer varje parti att profilera sina frågor och jag tror att alla får sin möjlighet att komma fram.

Det kan förstås ha sin betydelse hur kommunledningen lyckas med samhällsomvandlingen som förmodligen blir den stora valfrågan även nästa val. Fram till 2019 ska 1 640 bostäder avvecklas i Malmberget och ersättas i Gällivare.

– Så är det, och vår målsättning är att bygga upp en bank av detaljplaner i fall det skulle gå ännu snabbare med avvecklingen av Malmberget. Vi ska aldrig stå utan detaljplaner igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.